Aprašymas
Azoto oksidas – tai natūralios dujos, kurias gamina organizmas, siekdamas palaikyti normalią kraujotaką ir kraujagyslių būklę. Azoto oksido organizme sumažėja naktį, taip pat jo ima mažėti sulaukus 30 metų.Kas yra L-argininas?
- L-argininas – tai natūralios kilmės pagrindinė aminorūgštis.
- L-arginino nauda sveikatai plačiai ištyrinėta, ypač jo indėlis į azoto oksido susidarymą.(1)
- Nors L-argininą organizmas gali sintetinti, L-arginino lygį lazmoje daugiausia lemia su maistu gaunamas jo kiekis.(2)
- Maisto produktai, kuriuose yra L-arginino: mėsa, kviečiai, pienas, ryžiai, kukurūzai, sojos ir riešutai. Įprastas vakarietiškas racionas, jei baltymų gaunama 100 g per dieną,L-arginino suteikia maždaug 5,4 g per dieną, intervalas gali svyruoti nuo 3 iki 6 g per dieną.(3)
Kas yra L-citrulinas?
- Didžioji dalis gaunamo citrulino konvertuojama į Arg, kuris vėliau gali prisidėti prie azoto oksido gamybos.(4)
- Citrulino kiekis daugumoje maisto produktų yra labai mažas, išskyrus moliūginių šeimos daržoves (arbūzus, aguročius, agurkus ir moliūgus), kuriuose citrulino koncentracija yra santykinai didelė (0,7–3,6 mg/g šviežių daržovių). Taip pat jo yra kai kuriuose dumbliuose.(5)
1. Bai et al (2009). Am J Clin Nutr, 89(1), 77-84; Fayh et al (2013). European journal of nutrition, 52(3), 975-983; Miller AL. (2006). Alternative Medicine Review, 11(1), 23 – 29; Oka et al (2005). Vascular Medicine, 10, 265 – 274;
Rytlewskiet al (2005). European Journal of Clinical Investigation, 35, 32 – 37; Smith et al (2006). J Thorac Cardiovasc Surg, 132(1), 58 – 65.
2. Appleton, J. (2002). Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic, 7(6), 512-522; Wu et al (1998). The Biochemical journal, 336 (Pt 1), 1-17.
3. Shao, A., & Hathcock, J. N. (2008). Regulatory toxicology and pharmacology : RTP, 50(3), 376-399; Tong, B. C., & Barbul, A. (2004). Mini reviews in medicinal chemistry, 4(8), 823-832.
4. Bahri et al (2008). Clin Nutr, 27(6), 872-880; Bahri et al (2013). Nutrition, 29(3), 479-484; Curis et al (2007). Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 10(5), 620-626; Curis et al (2005). Amino Acids, 29(3), 177-205; Cynober et al (2010).
Clin Nutr, 29(5), 545-551; Moinard et al (2008). The British journal of nutrition, 99(4), 855-862; Smith et al (1997). Anaerobe, 3(5), 327-337.
5. Bahri et al (2013). Nutrition, 29(3), 479-484; Curis et al (2007). Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 10(5), 620-626; ODS, & NLM. (2014). Dietary Supplement Label Database: Dietary Ingredient – Citrulline. Dietary Supplement Label Database.
Reviews
There are no reviews yet.